[Mannen uten minne] [Sylvette filmklubb] [Le mépris]
[nyheter][filmsoek][info][forslag][program][aktuelt][lenker][valg]

Filmsøk v.5Støv på hjernen

Støv på hjernen

kilde: http://bokelskere.no/ane/bo...

Støv på hjernen: Eva Ramm vakte stor oppmerksomhet i 1958

Fra:Norge 1959
Regi:Øyvind Vennerød
Visningsdato:lørdag 24.04.2010
Visningssted:Bølgen kulturhus

Visningen starter klokka 14.00

19. april TJUETILørdag 24. 4. 2010 viser Sylvette filmklubb "Med støv på hjernen" - kl. 14.00 i Bølgen i Larvik. Vi fikk i høyeste grad gjenopplivet våre fornemmelser om miljøene i bygd og by i Norge, i filmer som "Gategutter" (A. Skouen, Oslo) eller "Trost i taklampa" (A. Prøysen, Mjøsbygdene). Disse ble vist i semestre i denne 3-4 års epoken vår, mens "Med støv på hjernen" er den siste filmen denne våren.

Eva Ramm (f. 1925) er psykolog-utdannet, og vakte i 1958 så stor oppmerksomhet, og ble landskjent på dagen, etter bok-utgivelsen "Med støv på hjernen". 55000 bøker ble snart solgt, og i 1959 filmatiserte Øyvind Vennerød historien, og 700000 nordmenn besøkte kinosalene. Og komedien vakte debatt - 55% av voksne kvinner var registrert som hjemmeværende i 1960, og nye tanker om velferdsstaten, familievernet eller nyvinning i teknikk og livsstil og levemåte - rådde grunnen i disse vekstårene noen tid etter krigen.

Randi Svendsen er husmor på det tiende året, med ektemannen Gunnar og de to sønnene. I filmen beskuer vi nettopp Lambertseter i Oslo, som regnes som Norges første drabantby. Og fru Svenden er flittig med møbel-poleringen og gnikkingen på gulv, pussing av vinduer og troen på at "Blenda vasker hvitere". Og det blir til husmorprat og moro i oppgangen, og møte med venninnene som kanskje "lar det skure og gå" eller har radikale tanker om edlere formål og livsstilen i hjemmet - eller er ekteviet til den samme rollen som Randi selv spiller. En tendens fører oss til tanken om at pedanteriet og den sensuelle "usikkerhet" i samlivet kan henge litt sammen, og en venninne advarer Randi - "ikke vask gubben ut av huset" - vern om det naturlige i omgangstone og husholdning, ellers blir hverdagen så triviell, og Gunnar kan småflørte med andre kvinner. Og nettopp slik går det til - Gunnar og fru Helgesen smiler og ler litt sammen, og Randi og den besøkende håndverkeren har litt koseprat ved kaffebordet. Men alt jevnet seg til det naturlige i samhold og hjem.

Á propos pedanteri, vi husker reportasjer om boligsøkende i 1950-årene, som så var ekstra velkledte ved medlemsmøter i OBOS eller ved visning - i drømmen og håpet om å finne et husvære. Vi kan likeledes more oss over laget med frammøtte damer, hvor Kari Diesen i forkvinne-rollen svinger klubba og forkynner ord om de sunne holdninger til dagliglivet, der i borettslaget på høgda over Tigerstaden.

(EH) -Eivind Hop, Larvik.
NyheterFilmsøkOm filmklubbenForslagFilmprogramAktueltLenkerValg

logg inn