[Mannen uten minne] [Sylvette filmklubb] [Le mépris]
[nyheter][filmsoek][info][forslag][program][aktuelt][lenker][valg]

Filmsøk v.532 korte filmer om Glenn Gould

32 korte filmer om Glenn Gould

kilde: http://www.technofile.com/d...

Originaltittel:Trente-deux films brefs sur Glenn Gould
Fra:Canada 1993
Regi:François Girard
Visningsdato:søndag 18.11.2007
Visningssted:Sylvette kunstkafé

Hvordan skal eller kan man portrettere et menneske? Dette synes å være et spørsmål som gjennom tidene har fått høyst forskjellige svar. I Citizen Kane blir det konkludert med at ett ord eller en setning neppe kan romme et helt liv. Stephen J Walton valgte å skrive en biografi om Ivar Aasens kropp, og Francois Girard har altså portrettert den legendariske pianisten Glenn Gould gjennom 32 kortfilmer. I stedet for 'legendariske' kunne jeg selvsagt ha skrevet 'eksentriske', 'kanadiske', 'geniale' eller for den saks skyld 'ganske høye'. Slike beskrivelser blir uansett problematiske nettopp fordi de vanskelig kan dekke mer enn en side av et menneskes liv eller arbeid.

Francois Girard (og medforfatter Don McKellar) omgår dette problemet på et vis ved å på en måte se Gould fra 32 sider. Filmene er mellom sirka ett og fem-seks minutter lange, og blant dem er intervjuer med folk som møtte Gould, filmatiske anekdoter fra livet hans, filmatiseringer av noen av prosatekstene hans, en animasjonsfilm og en røntgenfilm. Om de ikke gir oss en komplett mann, får vi iallfall en dristig og uforglemmelig film.

Og for den som lurer: Hvorfor 32? Neppe fordi 32 er nok til å romme en hel person, men kanskje fordi to av Goulds mest kjente innspillinger er Bachs Goldbergvariasjoner.

(omtale: Knut Sigurd Senumstad)

Forfilm: iNSIDE oUT (Regi: Therese Jacobsen, Erik Vang)
NyheterFilmsøkOm filmklubbenForslagFilmprogramAktueltLenkerValg

logg inn